KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality 2016 Kraj, kde žiji a pro který žiji

Kraj, kde žiji a pro který žiji

Přidáno 29. 9. 2016

V Královéhradeckém kraji žije moje rodina minimálně po čtyři století. Jsem lokální patriot a to je důvod, proč opět kandiduji do krajského zastupitelstva. Ne už jako lídr. Ale jako člověk, který má své rodiště rád a nechce ho opustit. Ani když těžiště mé práce je nyní v celostátní politice, stále s manželkou a dětmi bydlíme v našem kraji, stejně jako rodiče i bratr s rodinou.

My v KDU-ČSL se držíme toho, že do kraje mají kandidovat lidé, kteří ho dobře znají a mají k němu vztah. A že mají lidem nabízet řešení jejich skutečných místních problémů, k nimž mají regiony kompetence. Ne je burcovat - někdy až demagogicky a populisticky - celostátními tématy, s nimiž se z úrovně kraje nedá vůbec nic dělat.

Platí to i pro tyto volby. V každém kraji bylo na samotných kandidátech, aby oslovili voliče vlastními tématy. A i naše společná témata pro regionální volby - podpora pracujících rodičů a výchovy dětí, školství, zdravotnictví, doprava, bezpečnost - vycházejí z pravomocí, které v těchto oblastech krajská zastupitelstva opravdu mají.

Chci tu zmínit alespoň jedno z těchto témat. KDU-ČSL dlouhodobě chce pomoci skloubit práci a výchovu malých dětí. Velkým problémem naší země je malá nabídka zkrácených a flexibilních úvazků. Firmy se do nich moc nehrnou. Myslíme si, že veřejná správa by měla jít příkladem. Pokud uspějeme a dostaneme se do vedení kraje, budeme prosazovat rozdělování úřednických míst ve veřejné správě a v krajem řízených organizacích a podnicích na poloviční i kratší úvazky. Tedy nejen v Hradci. A kde to bude možné, tak i zavedení práce z domova.

Takto budou rodiče malých dětí mít možnost pracovat, a to blízko místa, kde žijí. Zahraniční zkušenosti ukazují, že takto nejen odpadne bariéra ve výchově a zajištění rodin. Navíc zkrácené úvazky a větší zaměstnanost maminek (ale i tatínků) malých dětí pomáhají prosperitě a ekonomickému růstu, a tak nutnému využití pracovního potenciálu i rodičovství zároveň.

Pokud ve volbách uspěji, budu tento slib i další sliby programu Koalice pro Královéhradecký kraj prosazovat jako řadový zastupitel. Neodejdu, nesložím mandát, neberu svou kandidaturu "pro okrasu". Je to kraj mnoha generací mých předků, je to můj kraj a já jsem jeho. Je to kraj, kde žiji, který nehodlám opustit a pro který chci pracovat. Minimálně proto, aby zde chtěly a mohly žít i moje děti.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA
vicepremiér a kandidát Koalice pro Královéhradecký kraj