KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality 2017 Klíčové události ze zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku
Zpět

Klíčové události ze zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku

Přidáno 21. 11. 2017
Ilustrační foto
Svoboda: Pronásledování křesťanů je zločinem zločinů

V rámci listopadového plenárního zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku proběhla na plénu rozprava na téma pronásledování křesťanů ve světě, ve které vystoupil i europoslanec Pavel Svoboda, předseda právního výboru EP. Ve své promluvě mimo jiné řekl, že podle nezávislých institucí, jsou křesťané nejpronásledovanější skupinou na světě a jejich situace se stále zhoršuje: „EU by měla toto pronásledování nazývat pravým jménem, tak, jak je nazývá řada významných parlamentů světa: jde o genocidu a genocida je zločinem zločinů.“

Z křesťansko-židovských kořenů vyplývá samotný základ západní civilizace – úcta k jednotlivci, která je i základem systému ochrany základních práv. Ochrana lidské důstojnosti je tím, čím se západní civilizační okruh liší od jiných částí světa.  "Je proto v zájmu nás všech, aby se obrana křesťanství ve světě stala prioritou zahraniční politiky EU, jinak si podkopáváme základy naší civilizace," dodává český europoslanec, z jehož iniciativy proběhla minulý týden (10.11.2017) v Praze konference právě na téma pronásledování křesťanů, jejíž cílem bylo nejen na tuto otázku upozornit, ale i vyvolat

Šojdrová: Lidská práva jako podmínka pro spolupráci s Čínou

Michaela Šojdrová (KDU-ČS) na plenárním zasedání Evropského parlamentu 16. listopadu 2017, jménem Výboru pro kulturu a vzdělávání, kterého je členkou, požadovala po Evropské komisi, aby podmínila spolupráci mezi EU a Čínou v oblasti cestovního ruchu dodržováním lidských práv.

„V Číně dochází k pronásledování křesťanů a čínští turisté budou v Evropě ve větší míře navštěvovat také křesťanské památky. Není to paradox?" ptá Michaela Šojdrová, která iniciovala ústní interpelaci Evropského parlamentu Komisi v této otázce.

Evropská komise vyhlásila rok cestovního ruchu mezi EU a Čínou na rok 2018. Tedy ve stejném období, kdy bude probíhat i Evropský rok kulturního dědictví, jehož smyslem je podpořit evropské hodnoty a identitu. Michaela Šojdrová tak upozorňuje na riziko, že společná iniciativa Komise s Čínou by mohla být v rozporu s touto snahou.

Zdechovský: Evropský parlament má poprvé v historii ve vedení Romku

Ve středu 15. listopadu byla za novou místopředsedkyni Evropského parlamentu zvolena Lívia Járóková (Fidesz, EPP) z Maďarska, která se tak stala historicky první europoslankyní romského původu, jež dosáhla na takto důležitý post.

“Lívia je europoslankyní už od roku 2004 a celou dobu nejen velmi aktivně bojuje za práva Romů, ale předně  dokazuje, že se systematickou prací opravdu dá dosáhnout výborných výsledků, a to bez ohledu na původ,” vyjadřuje nad zvolením radost europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který se Romů na půdě Evropského parlamentu už několikrát zastal. Čtyři roky s nimi totiž pracoval jako streetworker a ví tak, že pozitivní příklady táhnou.

"Můžeme na Romy nadávat a poukazovat na to, že někteří třeba nechávají běhat děti po ulici, ale proč neukázat také příklady Romů, kteří nejen dokázali získat doktorát na prestižní zahraniční univerzitě, ale byli třeba i zvoleni na post místopředsedy Parlamentu? “ ptá se Zdechovský a připomíná, že jeho maďarská kolegyně z frakce je držitelkou doktorátu z Londýnské univerzity a za její práci jí bylo uděleno už několik významných ocenění.

Járóková v pozici místopředsedkyně nahradí Ildikó Gall-Pelczovou, která získala prestižní místo na Evropské účetním dvoře v Lucemburku.