KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality 2018 Senátoři klubu KDU-ČSL a nezávislí k udržitelnosti životního prostředí
Zpět

Senátoři klubu KDU-ČSL a nezávislí k udržitelnosti životního prostředí

Přidáno 15. 8. 2018
Ilustrační foto
tisková zpráva

Během středeční tiskové konference se senátoři a senátorky klubu KDU-ČSL a nezávislí vyjádřili k několika tématům týkajícím se především dlouhodobé udržitelnosti a životního prostředí.

Petice za zajištění pitné vody na jižní Moravě
Senátorka Jitka Seitlová se vyjádřila k petici občanů „Ne ohrožení pitné vody pro 140 tisíc lidí“. Tuto podepsalo téměř 11 000 občanů a několik desítek obcí. Týká se problematiky těžby na jižní Moravě nedaleko Uherského Ostrohu. Tato těžba má být prováděna v ochranném pásmu jednoho z největších vodních zdrojů v České republice. „Přitom není vyloučené, že touto těžbou bude narušena kvalita i kvantita vody. I přes hned několik negativních stanovisek se po roce 2014 ujalo věci Ministerstvo životního prostředí, které vydalo stanovisko kladné,“ připomněla senátorka Seitlová.

Podle jejího názoru je jediným možným řešením veřejná oponentura. „Petiční výbor i výbor pro územní rozvoj, kde jsem byla zpravodajem, žádají, aby byly ověřeny všechny posudky. Bohužel ani toto ověření není zárukou, proto žádáme oponenturu všech těchto posudků,“ dodala.

Z pozice starostky dosáhla senátorka Anna Hubáčková toho, že se Jihomoravský kraj případem zabýval. Bylo zpracováno nové posudky situace na základě výběrového řízení. Výsledky byly, že ohrožení vodního zdroje je vysoké. I přesto ministerstvo na svém postoji trvá. „Je potřeba vodu šetřit a chránit legislativně, tak ve správních procesech a nevymlouvat se jako Ministerstvo životního prostředí ČR tím, že mu tuto ochranu současné zákony neumožňují. Postoj Senátu nás povzbuzuje v boji a my v rámci správních procesů jako obce budeme bojovat povzbuzeni postojem senátorů,“ konstatovala senátorka Hubáčková.

Omezování plastů
Senátorka Renata Chmelová se vyjádřila k směrnici EU o plastech. „Oceňujeme snahu EU reálně řešit problematiku nárůstu produkce plastového odpadu a jeho negativního vlivu na životní prostředí. Nicméně upozorňujeme na to, že v Evropě se vyprodukuje jen asi 19 % světové plastové produkce, přičemž v Asii je to téměř 50 %. Částečné omezení určitých plastových výrobků je jen jedno z možných dílčích řešení. Nemůžeme jít také jen cestou zákazů a omezení. Je potřeba podpořit osvětu zaměřené na změnu chování spotřebitelů a firem, aby dobrovolně jednorázové plasty omezovány,“ zdůraznila senátorka Chmelová.

Novela zákona o silničním provozu
Senátor František Bradáč komentoval schválení novely zákona o silničním provozu. „Za nejdůležitější považuji změnu, která se týká stanic měření emisí a stanic technické kontroly (STK). Ruší se zákaz provozování STK osobami, které jsou spojeny s výrobou, opravou vozidel. I majitelé a výrobci automobilů budou moci požádat o licenci k provozování STK. Odpovědnost se přenáší na kontrolního technika, který provádí samotnou kontrolu. Zákon pomáhá i ve věci odstraňování vraků, mění pravidla ohledně záchranářské uličky – dochází ke sjednocení, bude se vyjádřit v levém jízdním pruhu,“ objasnil přínosy zákona senátor Bradáč.