KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality 2019 Novoroční bilancování Marka Výborného
Zpět

Novoroční bilancování Marka Výborného

Přidáno 1. 1. 2020
Ilustrační foto
Facebook
Vážení a milí, vstupujeme do nového roku 2020, ale já bych si ještě přeci jen dovolil malé ohlédnutí za rokem uplynulým. Podařilo se nám totiž mnohé a je dobré si ty nejvýznamnější skutečnosti připomenout.
  • Rodina je základ. Bohužel, politici na rodiny a rodiče často zapomínají. Podařilo se sice konečně zvýšit rodičovský příspěvek, ale jak všichni víme, i toto opatření má jisté trhliny. Proto naši senátoři připravili ústavní stížnost, aby 70 000 rodin, které na zvýšení mají také nárok, o peníze nepřišlo. Pečlivě jsme naslouchali vám - rodičům a sestavili jsme prorodinný daňový balíček a návrh na zákonnou úpravu pro půjčky pro mladé rodiny, která by razantně pomohla v otázce vlastního bydlení.

  • Přišli jsme s balíčkem na ochranu životního prostředí a připravili jsme petici za ústavní ochranu vody a půdy. Je totiž pouze na nás, v jakém stavu předáme jednou naši krajinu dětem a sáhněme si do svědomí, naše příroda si již opravdu zasluhuje zvýšenou pozornost a péči.

  • Na státní dotaci na takzvané zvláštní pomůcky dosáhne širší okruh postižených lidí. Sněmovna letos schválila změnu zákona, kterou připravil poslanec KDU-ČSL Vít Kaňkovský s Národní radou osob se zdravotním postižením.

  • Důchodová reforma. O té se u nás vždy pouze hovoří, ale nikdo s konkrétními kroky nepřichází. My jsme proto navrhli alespoň první minidůchodovou reformu, která by v praxi odměňovala naše maminky za péči, kterou daly svým dětem, ale kvůli které je stát krátí na výši důchodu. Naše novela také myslí i na vdovy a vdovce a přináší spravedlivá opatření, která v budoucnu narovnají rozdíly a zároveň nevedou k riskantnímu zatížení naši státní kasy.

  • Malér roku. Tak bych nazval flagrantní podfinancování sociálních služeb a kdybychom vládu nedotlačili ke krizovému řešení, nechci si ani představovat, co by se stalo. Sám jsem letos řadu poskytovatelů sociálních služeb navštívil a jsem přesvědčen, že v budoucnu je potřeba této problematice věnovat opravdu velkou pozornost. Každý z nás se totiž jednou v životě ocitne v situaci, kdy bude potřebovat pomoc. Logicky však, pokud nebudou mít služby dostatek peněz, nebudou moci poskytovat kvalitní péči každému, kdo ji bude potřebovat. Rozhodně i nadále budeme apelovat na vládu a parlament, aby se tímto problémem zabývaly.

  • Ústavní soud letos na podzim po velice krátké době vyhověl naší ústavní stížnosti a zrušil zdanění finančních náhrad v rámci církevních restitucí. Každý, komu to myslí, ví od začátku, že vládní návrh byl hanebný a porušoval základní pilíř demokratického státu - tedy princip právní jistoty a předvídatelnosti. Jsem za to opravdu rád.

  • Parlament přijal návrh zákona z pera našeho poslance Jiřího Miholy, aby se 21. srpen stal významným dnem připomínající oběti okupace v roce 1968.

  • KDU-ČSL prosadila oddlužení pro více lidí a veřejně otevřela problém dětských exekucí. To považuji za velice důležité a osobně se budu i v roce 2020 tématem insolvencí a exekucí důkladně zabývat.

  • Volební zákon. Chceme spravedlivý přepočet hlasů na mandáty u voleb do Poslanecké sněmovny. Volební paskvil z dob opoziční smlouvy je smutným pozůstatkem z „kamarádšoftské“ éry Klause a Zemana a je na čase tento danajský dar z doby minulé jednou provždy vyřešit. Znovu tímto vyzývám všechny, nejen opoziční, strany, abychom přestali diskutovat a začali konat. Není možné, aby 1 poslanec zastupoval 19 tisíc voličů a druhý 43 tisíc!

  • Otevřeli jsme téma partnerství mezi ČR a Izraelem a také problémy s dodržováním lidských práv a svobod v Číně, kde dochází k odporným praktikám a k obchodu s lidskými orgány.

  • KDU-ČSL oslavila 100 let. Troufám si říci, že za to dlouhé století z nás vyrostla sebevědomá, moderní strana stojící na pevných křesťanských hodnotách, jako je rodina, ochrana života, lidských práv a svobod, péče o krajinu a další.

 
Tolik z k výběru nejdůležitějších bodů z roku 2019. Mohli bychom pokračovat dál a dál. Chci také poděkovat našim političkám a politikům v krajích a obcích. I zde se daří velké výsledky. Úspěšně prosazený vizionářský projekt Zlínské nemocnice je toho důkazem. V regionech je naše budoucnost.

Bez Vás všech by ten loňský rok nebyl tak povedený, pestrý a plný úžasných setkání. Jsem si jistý, že i budoucnost přinese skvělé věci a těším se, co nového nás čeká.

A nezapomeňme - naším klíčovým pilířem je podpora rodiny. Ne nadarmo se můj výrok "Rodič je více než politik, rodina je více než politika!" v reakci na moji osobní životní situaci dostal do přehledu výroků roku 2019 MF Dnes. 

Mějte požehnaný, úspěšný a klidný nový rok. Prožijte jej v obklopení vašich nejbližších. Vše dobré do nového roku 2020!

Váš Marek Výborný