KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality 2023 Tisková zpráva KDU-ČSL k politické krizi v Novém Městě nad Metují
Zpět

Tisková zpráva KDU-ČSL k politické krizi v Novém Městě nad Metují

Přidáno 18. 1. 2024
Ilustrační foto
Opoziční zastupitelé zvolení do Zastupitelstva města Nového Města nad Metují za KDU-ČSL sledují se znepokojením vývoj politické situace ve městě, která dne 15.1.2024 vygradovala výpovědí koaliční smlouvy ze strany početně nejsilnějšího člena vedení města, strany ODS.

V Novém Městě nad Metují byla doposud vládnoucí koalice složená z ODS (šest zastupitelů), uskupení Město pro život s podporou Zelených (dva zastupitelé) a uskupení Za Nové Město (tři zastupitelé) ustanovena v říjnu 2022, a to jen s velmi těsnou většinou jedenácti ze dvaceti jedna zvolených zastupitelů.

Starosta města pan Milan Slavík, společně s místostarostou panem Alešem Vrátným, zdůvodňují rozpad koalice neplněním koaliční smlouvy ze strany uskupení Za Nové Město, dva zastupitelé z tohoto uskupení pan Jan Čopík a paní Jana Berkovcová jsou současně také členy Rady města.

Dle našeho názoru je hlavním důvodem ukončení koaliční spolupráce „likvidace“ nepohodlného radního, lídra uskupení Za Nové Město, pana Jana Čopíka. Ten dlouhodobě kritizoval počínání vedení města, a to hlavně ve věci způsobu realizace velmi rozporuplné investiční akce letní areál u Metuje (biotopové koupaliště), zásadně rozdělující zastupitele i občany města do tábora příznivců a odpůrců. Současně také veřejně upozorňoval na neblahou personální situaci na Městském úřadě, která vyústila pod novým vedením během roku 2023 v odchod několika vedoucích pracovníků, a zavdala vzniku frašky při obměně na postu tajemníka města.

Pan Jan Čopík byl zvolen do Rady města v říjnu 2022 hlasy sedmnácti koaličních i opozičních zastupitelů (získal nejvyšší důvěru ze všech zastupitelstvem volených uvolněných i neuvolněných členů vedení města). Jako zastupitel aktivně pracuje již 3 volební období. Zastupitelé za KDU-ČSL se ztotožňují s jeho přístupem, a proto podporovali jeho působení v jinak názorově vyhraněné koaliční spolupráci.

Komunální politika je založená na dohodě, kompromisu a službě občanům. Taková politická kultura, jako se objevila aktuálně v Novém městě, je nepřijatelná, poškozující a zavrženíhodná. Zastupitelé KDU-ČSL od počátku tohoto volebního období činili maximum pro stmelení celého zdejšího politického spektra. Ve značné většině se shodovali s myšlenkami na rozvoj města, předloženými dosavadní koalicí a chtěli je i nadále podporovat. Jejich cílem je odpovědná, kvalifikovaná, a proto i široká debata nad stěžejními rozvojovými projekty. Z pozice nejsilnějšího hráče, strany ODS, tomuto ovšem doposud nebyl dán prostor. Potenciál vložený občany do jednotlivých mandátů pestré skladby zastupitelů nebyl, a pod takovýmto vedením bohužel ani nemohl být, naplněn.

Zastupitelé ODS se tímto krokem připravili o většinu jedenácti zastupitelů deklarovanou koaliční smlouvou a způsobili v našem městě historicky nevídanou politickou krizi. Se ctí ji lze řešit pouze novou volbou celého vedení města (starosty, místostarosty a rady města), která jasně ukáže rozložení sil. V krajním případě předčasnými komunálními volbami.

Za současné situace nevidíme u stávajícího vedení snahu ani možnost lepšího politického uspořádání. Proto budeme tato řešení politické krize jako zastupitelé zvolení za KDU-ČSL na příštím jednání Zastupitelstva města prosazovat.

V Novém Městě nad Metují dne 17.1.2024

Zastupitelé zvolení za KDU-ČSL