KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Volby Volby 2024 Tomáš Zdechovský: Kandidátka SPOLU v těchto eurovolbách brání nástupu populismu

Tomáš Zdechovský: Kandidátka SPOLU v těchto eurovolbách brání nástupu populismu

Přidáno 31. 5. 2024
kdu.cz
Hostem lidoveckého podcastu Hovory z Charitasu byl tentokrát Tomáš Zdechovský, europoslanec za KDU-ČSL a lidovecký lídr ve volbách do Evropského parlamentu. Ty, připomínáme, jsou už za rohem a proběhnou 7. a 8.6. 2024.
Tomáš Zdechovský: Kandidátka SPOLU v těchto eurovolbách brání nástupu populismu

Tomáše samozřejmě nemusíme příliš představovat, ale přeci jen, v podcastu jsme se snažili odhalit i věci, které se třeba tak moc neví. Jaké vážné zdravotní problémy měl hned po narození? Jak se vlastně dostal do politiky? A jaké noviny si dříve kupoval? V jakém sportu byl kapitán? A kde je doma? A proč a kde pobýval dlouhodobě v Rakousku? A má či nemá svého  dvojníka? A kolik toho během kampaně denně naspí?

Tomáš je určitě bojovník, který se dle svých slov „nikdy nevzdá“. V posledních týdnech a měsících se plně položil do toho, co umí opravdu excelentně, tedy do volební kampaně.
Tomáš Zdechovský aktuálně bojuje o svůj v pořadí již třetí mandát v Evropském parlamentu. A jak je jeho dobrým zvykem, nepodceňuje vůbec nic. Probírali jsme intenzitu současné volební kampaně, kdy objíždí celou republiku a se svým týmem denně najezdí 600-700 km a nachodí 16-18 km, zejména když voliče oslovuje od dveří ke dveřím nebo dělá kontaktní kampaň na náměstích po celé zemi. V podcastu se dozvíte i to, v čem je tajemství dobré politické kampaně a jak brutálně vytrénuje svůj tým.

Češi začínají mít v Evropské unii vliv
Diskutovali jsme i o tom, jak Tomáš vysvětluje lidem, že je dobré, když je Česko členem Evropské unie, co dělat s byrokracií v Evropě, kterou si často nejvíce děláme v Česku sami. Věnovali jsme se i tomu, jak jednoduché je v Rakousku nebo Estonsku podat žádost o dotace nebo online komunikovat s úřady, na rozdíl od Česka a probrali důvody, proč má Česko a naši občané stále větší vliv v Bruselu a Evropské unii jako celku.

Tomáš Zdechovský si také zabilancoval své působení v Evropském parlamentu, kdy se stal pro Evropskou lidovou stranu vyjednavačem těch nejtěžších témat v oblasti lidských práv. Díky tomu může uvést desítky případů, kdy se podařilo dostat člověka z neoprávněného uvěznění nebo zmírnit podmínky jeho věznění.

Snažil jsem se o to, abychom i naší kampaní dostali k urnám co nejvíce lidí, abychom ty volby vyhráli. A to je klíčové, jestli tady bude vláda populistů, Andrej Babiš je populista, kterému nejde o blaho České republiky, nebo jestli tady bude vláda, která se chová rozumně a dělá rozumně, a to je současná vláda, i když dělá spoustu chyb.“

Pokud mu voliči dají důvěru, tak jeho prioritou v dalším období v budou bezpečnost, kontrola evropského rozpočtu a ochrana spotřebitele.

O evropské naivitě v migračních pravidlech: „Evropa nesmí být naivní, musíme otevřeně říci, že nikoho z těchto lidí třeba z Libye, kteří pojedou do EU, nepřijme….Musíme být tvrdší, razantnější, nesmíme si nechat tady přivést lidi, kteří sem nepatří a musíme umět  lidi vyhošťovat z území Evropské unie. A musí platit pravidlo „jednou a dost“ – Jednou požádáš o azyl, lhal si při žádosti a my ti to prokážeme, tak už si nezažádáš o azyl. Musíme jednoznačně říci lidem, kteří projdou přes půl Afriky, přes bezpečné země, proč bychom jim měli dávat azyl v Evropské unii….Já mám názor na migraci už 10 let stejný. Teď se pravda po těch 10 letech ukázala.

Diskutovali jsme také o tom, zda by měla vzniknout  evropská armáda a kdy by Česko mělo přijmout evropskou jednotnou měnu euro.

O lidovcích s rameny
Tomáš Zdechovský zdůrazňuje, že „my lidovci bychom měli pomáhat obyčejným lidem…v boji proti úřadům, bojovat za lidi v těžkých situacích..“, a při tom popisuje vlastní pocit zadostiučinění, který má, když třeba někomu pomůže vybojovat dítě nebo dostat jej z neoprávněného uvěznění.

My lidovci musíme umět říkat ano ano, ne ne….my jsme se rozplizli, jsme pořád na nějakém konsenzu. Neukazujeme lidem, že máme jednoznačně postavený náš program založený na pravdě….My lidovci jsme strašně hodní lidi. Musíme ale ukázat, že máme také ramena.“
Potřebujeme mít kredibilní tváře, které mají jasná témata…..Musíme ukázat lidem vizi a musíme lidem ukázat tváře, kteří tu vizi jsou schopni dotáhnout….Musíme být uvěřitelní v tom, co děláme. A nebát se kritiky…“

Jakému zvířeti jako malý dokázal Tomáš Zdechovský jako malý utéct a co ještě Tomáš prozradil posluchačům Hovorů z Charitasu, co ještě nikdy nikomu neřekl?

A nezapomeňte, volby do Evropského parlamentu jsou již 7. a 8. 6. – tak běžte volit, ideálně Tomáše Zdechovského a koalici SPOLU.

-------------------------------------------------------------------------------------------------
Podcast Hovory z Charitasu moderuje Petr Kopáček. Všechny díly podcastu najdete na www.kdu.cz/podcasty, Spotify a dalších podcastových platformách.