KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Volby Volby 2016 Přímý pohled Alexandra Hrabálka

Přímý pohled Alexandra Hrabálka

Přidáno 8. 6. 2016
Oblast krajského zdravotnictví, o které se mezi lidmi příliš neví, ale která pro ně má zcela mimořádný význam, je klinická farmacie. Disciplína, která slouží k dalšímu zkvalitnění zdravotnické péče o nemocné, tentokrát ovšem prakticky výhradně v lůžkových zařízeních.
Místa klinických farmaceutů jsou pomalu vytvářena a tito lidé – špičkoví odborníci na léky – by měli společně s lékaři na odděleních nemocnic dbát na racionální a optimální léčbu hospitalizovaných pacientů. Naše Koalice pro Královéhradecký kraj bude podporovat vznik těchto míst a zaslouží se tak o další zlepšení zdravotní péče o nemocné.

Stejnou aktivitu bychom rádi podporovali také v domovech seniorů, kde je zásobování, resp. rozdělování léků zcela v rukou personálu, který je ovšem zavalen obrovským množstvím práce vyplývajícím z mimořádně náročné péče o přestárlé. V těchto zařízeních se občas stává, že se ne příliš správně dbá na zacházení s léky a na jejich správnou aplikaci. Farmaceut, či klinický farmaceut spolupracující s takovým ústavem, by zcela jistě zajistil podstatně vyšší úroveň péče o nemocné, kteří právě toto potřebují nejvíce.

prof. PharmDr. Alexandr Hrabálek, CSc.
proděkan Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy
Koalice pro Královéhradecký kraj