KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Volby Volby 2016 Profesní odbornost a profesní čest

Profesní odbornost a profesní čest

Přidáno 17. 6. 2016
Mnohých odvětví se postupně zmocňují lidé, jejichž profesní kvalifikace má s daným oborem pramálo společného. Obchodníci, manažeři, zlatokopové. Kde se točí peníze, tam je i jejich zájem.
U lékaře očekáváme, že ke studiu medicíny ho přivedl zájem léčit lidi. Pávě tak lidská snaha pomoci potřebným přivádí lidi do sociální oblasti. Zájem o obor a poctivou práci je charakteristický i pro techniky, zemědělce či učitele. Tito lidé mají svoji profesní hrdost a čest a jsou zárukou profesní etiky. A z té plyne poctivost při výkonu práce.

Cílem obchodníka je něco zcela jiného. Jeho motivem je získat co největší podíl na obratu jakéhokoliv oboru, kde se točí velké peníze a část obratu přeměnit ve svůj zisk. Je mu úplně jedno, zda provozuje nemocnici, domov důchodců nebo prodává krmivo pro dobytek. Hippokratova přísaha je v případě zdravotnictví to poslední, co určuje jeho rozhodování.

Zejména u veřejných služeb, jako je například zdravotnictví nebo sociální služby, je třeba dát velký pozor na to, aby byl naplňován jejich účel a nestaly se vyhledávanou zlatou žílou pro různé kšeftmany.

Ing. Vladimír Derner
lídr Koalice pro Královéhradecký kraj